Menu Zavřeno

Vodopád Dírka

Vydejte se na krásný výlet k vodopádu Dírka, který se nachází jižně od obce Darová nedaleko golfového hřiště na Darovanském dvoře. Tento malebný vodopád, který s výškou přes tři metry patří k nejkrásnějším a nejvyšším v celém plzeňském regionu, je součástí Přírodního parku Horní Berounka.

Dírka se pyšní svou jedinečnou načervenalou barvou vody, která je důsledkem obsahu železa ve vodě. Díky napájení z nedalekých zatopených lomů si vodopád udržuje stabilní průtok, což znamená, že jej můžete navštívit po celý rok. V zimě se navíc proměňuje v nádherně zamrzlou podívanou, která stojí za to vidět.

Jak se tam dostat

Přístup k vodopádu je snadný a trasa je vhodná pro rodiny s dětmi i starší návštěvníky. Stačí zaparkovat na parkovišti v Darovanském dvoře a vydat se po červené turistické značce směrem ke Korečnému mlýnu. Od parkoviště je to pouze asi půl kilometru příjemné procházky.

Pokud byste chtěli prozkoumat ještě více, můžete pokračovat po stezce podél Díreckého potoka, kde narazíte na řadu dalších menších vodopádů a přepadů, které dotvářejí krásnou přírodní scenérii.

Pro ty, kteří se rozhodnou využít veřejnou dopravu, se k vodopádu dostanou také z železniční stanice v Břasích, odkud je to k vodopádu přibližně 5,5 kilometru.

 

45 minut

1.3 km

Začátečník