Menu Zavřeno
Rokycansko - Favicon

Objevte

Radnice

Město s bohatou historií a přírodními poklady

Město Radnice leží v nadmořské výšce 382 metrů v malebné Plaské pahorkatině. S počtem přibližně 1 800 obyvatel nabízí Radnice klidné prostředí pro život i práci a skvělý cíl na výlety.

Jedním z nejvýznamnějších přírodních pokladů v okolí Radnic je celosvětově známá paleontologická lokalita Ovčín. Tato lokalita, která vznikla v opuštěném černouhelném lomu, skrývá bohatství fosílií, především rostlin, a je fascinujícím místem pro paleontology a milovníky přírody.

Centru města dominuje kostel svatého Václava, který je důležitým kulturním a historickým bodem Radnic. Barokně byl přestavěn za Ludmily Konstancie z Bubna a Litic a jejího manžela plzeňským stavitelem Jakubem Augustonem, který byl i autorem zdejšího barokního zámku. Synovec Jan Václav nechal na vrchu nad městem vystavět křížovou cestu zakončenou kaplí Panny Marie. Tu postavil významný český architekt Kilián Ignác Dientzenhofer. Křížová cesta byla kompletně zrekonstruována v roce 2014. Začíná u sousoší Piety u městského rybníka a končí u kaple na Kalvárii, poskytující tak nejen duchovní, ale i estetický zážitek.

Radnice mají také významnou židovskou stopu. Přítomnost Židů v Radnicích je možné doložit od poloviny 17. století, na konci 18. století zde byla postavena synagoga, kterou místní ČSOP Radnice opravilo a vzniklo zde ekocentrum, které je možné navštívit. Nachází se jižně od náměstí Kašpara Šternberka. Židovský hřbitov se nachází 1,5 km východně od radnického náměstí, na kraji lesa Malíkovec, směrem na Chomli. Nachází se zde 208 náhrobků a hřbitov prochází od roku 2012 postupnou obnovou.

Rokycansko - Favicon

Kam vyrazit

Skryjská jezírka

Křížová cesta – Radnice

Kde se
najíst

Objevte možnost gastronomie v Radnicích. 

Hotel a Restaurace Na Statku

Penzion Farma Dvorec

Restaurace na Trucovně

Hotel Hůrka

Kde se
ubytovat

Objevte možnost ubytování v Radnicích. 

Hotel a Restaurace Na Statku

Penzion Farma Dvorec

Hotel Hůrka

Restaurace La Boema

Rokycansko - Favicon

Nejbližší
akce